KALP HASTALIĞI TEDAVİSİ VE TÜM BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ :
Teşhis
Kalp hastalığınızı teşhis etmeniz gereken testler, doktorunuzun sahip olabileceğiniz şartlara bağlı olarak değişir. kalp rahatsızlığı için en ideal çözümler, Ne tür bir kalp hastalığınız olursa olsun, doktorunuz muhtemelen bir sınava girecek ve herhangi bir test yapmadan önce kişisel ve aile tıbbi geçmişinizi soracaktır. kalbi güçlendiren besinler ilk etapta yapılması gerekenler nelerdir. Kan testleri ve bir göğüs röntgeni yanında, kalp hastalığını teşhis etme testleri şunları içerebilir: kalbiniz büyük öneme sahiptir. ameliyat risklimi, kalp ameliyatı olanların yorumları ve önerileri.
Elektrokardiyogram (EKG). Bir EKG bu elektrik sinyallerini kaydeder ve doktorunuzun kalbinizin ritmindeki ve yapısındaki düzensizlikleri tespit etmesine yardımcı olabilir. Dinlenirken veya egzersiz yaparken bir EKG'niz olabilir (stres elektrokardiyogramı).
Holter izleme. Holter monitör, genellikle 24 ila 72 saat boyunca sürekli EKG kaydetmek için giydiğiniz taşınabilir bir cihazdır. Holter izleme, düzenli EKG sınavında bulunmayan kalp ritim düzensizliklerini tespit etmek için kullanılır.
Ekokardiyogram. Göğsünüzün bir ultrasonunu içeren bu noninvaziv muayene, kalbin yapısının ve işlevinin ayrıntılı görüntülerini gösterir.
Stres testi. Bu test tipi, kalbin nasıl tepki verdiğini kontrol etmek için kalp testleri ve görüntüleme yaparken kalp atış hızınızı egzersiz veya ilaçla yükseltmeyi içerir.
Kalp kateterizasyonu. Bu testte bacağınızda (kasıkta) veya kolda bir damar veya arter içine kısa bir tüp (kılıf) yerleştirilir. Daha sonra içi boş, esnek ve daha uzun bir boru (kılavuz kateter) kılıf içine yerleştirilir. Bir monitörde X-ray görüntülerinin yardımıyla doktorunuz kılavuz kateteri kalbinize ulaşıncaya kadar o arterden geçirir.
Kalp odalarındaki basınçlar ölçülebilir ve boya enjekte edilebilir. Boya, röntgende görülebilir, bu da doktorunuzun anormalliği kontrol etmek için kalbinizden, kan damarlarından ve valflerden kan akışını görmesine yardımcı olur.
Kardiyak bilgisayarlı tomografi (CT) taraması. Bu test genellikle kalp problemlerini kontrol etmek için kullanılır. Kardiyak BT taramasında, çörek şeklinde bir makinenin içinde bir masanın üzerinde yatıyorsunuz. Makinenin içindeki bir X-ışını tüpü vücudunuzun etrafında döner ve kalbinizin ve göğsünüzün görüntülerini toplar.
Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRG). Bu test için, manyetik alan üreten uzun tüp benzeri bir makinenin içinde bir masanın üzerinde yatıyorsunuz. Manyetik alan, doktorunuzun kalbinizi değerlendirmesine yardımcı olacak resimler üretir.
Klinik denemeler
Bu hastalığı önlemek, tespit etmek, tedavi etmek veya yönetmek için yeni tedavileri, müdahaleleri ve testleri test eden Mayo Clinic araştırmalarını keşfedin .
Yaşam tarzı ve ev ilaçları
Kalp hastalığı, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yaparak iyileştirilebilir - hatta önlenebilir -. Aşağıdaki değişiklikler kalp sağlığını geliştirmek isteyen herkese yardımcı olabilir:
Sigara içmeyi bırak. Sigara içmek, kalp hastalığı, özellikle ateroskleroz için önemli bir risk faktörüdür. Bırakma, kalp hastalığı ve komplikasyon riskini azaltmanın en iyi yoludur.
Kan basıncını kontrol et. Doktorunuza en az iki yılda bir tansiyon ölçümü için başvurun. Kan basıncınız normalden yüksekse veya kalp hastalığı öykünüz varsa daha sık ölçümler önerebilir. Optimal kan basıncı, milimetre cıvata (mm Hg) olarak ölçüldüğünde 120 sistolik ve 80 diyastolikten daha azdır.
Kolesterolünü kontrol et. Doktorunuzdan 20'li yaşlarınızdayken ve en az beş yılda bir başlangıç kolesterol testi yapın. Yüksek kolesterol ailenizde ise daha erken test yapmaya başlayabilirsiniz. Test sonuçlarınız istenen aralıklar içinde değilse, doktorunuz daha sık ölçüm önerebilir.
Çoğu insan, dekolte (mg / dL) başına 130 miligramın altında bir LDL seviyesinin veya litre başına 3.4 milimolün (mmol / L) hedeflenmelidir. Kalp hastalığı için başka risk faktörleriniz varsa, 100 mg / dL'nin (2.6 mmol / L) altında bir LDL hedeflemeniz gerekir. Çok yüksek kalp hastalığı riskiniz varsa - eğer zaten bir kalp krizi geçirdiyseniz veya diyabetiniz varsa - daha düşük bir LDL düzeyini hedefleyin - 70 mg / dL'nin (1.8 mmol / L) altında.
Şekerhastalığını kontrol altında tutun. Diyabetiniz varsa, sıkı kan şekeri kontrolü kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hareket. Egzersiz, sağlıklı bir kilo almanıza ve sürdürmenize, diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonu kontrol etmenize yardımcı olur - kalp hastalığı için tüm risk faktörleri. Kalp ritim bozukluğu veya kalp rahatsızlığınız varsa, yapabileceğiniz aktivitelerin bazı kısıtlamaları olabilir, bu nedenle doktorunuzla konuşun.
Doktorunuzla birlikte, haftanın çoğu günü 30 ila 60 dakikalık fiziksel aktivite hedefleyin.
Sağlıklı yiyecekler ye. Meyve, sebze ve kepekli tahıllara dayanan ve doymuş yağ, kolesterol, sodyum ve ilave şeker içeren düşük kalorili bir diyet, kilonuzu, kan basıncınızı ve kolesterolü kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Sağlıklı bir kilo verin. Aşırı kilolu olmak kalp hastalığı riskinizi arttırır. Kalp hastalıklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi için 25'ten daha az bir BMI ve 35 inç (88.9 santimetre) veya daha az bel çevresi hedeftir.
Stres Yönetimi. Stresi mümkün olduğunca azaltın. Kas gevşemesi ve derin nefes alma gibi stresi yönetmek için uygulama teknikleri.
Depresyon ile başa çıkmak. Depresyonda olmak kalp hastalığınızın riskini önemli ölçüde artırabilir. Hayatınızda umutsuz veya ilgisiz hissediyorsanız, doktorunuzla konuşun.
İyi hijyen uygulayın. Soğuk algınlığı gibi bulaşıcı hastalıklar olan insanlardan uzak durun, grip aşısı yapın, düzenli olarak ellerinizi yıkayın ve dişlerinizi düzenli aralıklarla fırçalayıp diş ipi ile temizleyin.
Ayrıca, düzenli tıbbi muayeneler yapın. Erken teşhis ve tedavi, ömür boyu daha iyi bir kalp sağlığı için aşama oluşturabilir.
Başa çıkmak ve destek
Kendinizi ya da sevdiklerinizin kalp hastalığına sahip olduğunu hayal kırıklığına uğratmış, üzülmüş ya da bunalmış hissedebilirsiniz. Neyse ki, kalp hastalığı ile başa çıkmak veya durumunuzu iyileştirmek için yollar vardır. Bunlar şunları içerir:
Kardiyak rehabilitasyon. Kalp krizi geçiren ya da düzeltilmesi gereken bir ameliyat geçiren kardiyovasküler hastalığa sahip kişilerde, kardiyak rehabilitasyon genellikle tedaviyi iyileştirmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için önerilmektedir. Kardiyak rehabilitasyon, kalp problemleri riskinizi azaltmak için uygulanan egzersiz, beslenme danışmanlığı, duygusal destek ve yaşam tarzı değişiklikleri ile ilgili destek ve eğitimi içerir.
Destek grupları. Destek için arkadaşlara ve aileye başvurmak çok önemlidir, ancak daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, bir destek grubuna katılmakla ilgili olarak doktorunuzla konuşun. Endişelerinizi, benzer zorlukları olan diğer kişilerle konuşmanın yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.
Devamlı tıbbi kontroller. Yinelenen veya kronik bir kalp rahatsızlığınız varsa, kalp durumunuzu düzgün bir şekilde idare ettiğinizden emin olmak için düzenli olarak doktorunuzla görüşün.
Randevunuz için hazırlanıyor
Bazı kalp hastalığı türleri randevu alınmadan keşfedilecektir - örneğin, bir çocuk ciddi bir kalp kusuru ile doğmuşsa, doğumdan hemen sonra saptanacaktır. Diğer durumlarda, kalp rahatsızlığınız kalp krizi gibi acil bir durumda teşhis edilebilir.
Kalp rahatsızlığınızın olduğunu düşünüyorsanız veya aile öykünüzden dolayı kalp hastalığı riskinden endişe ediyorsanız, aile doktorunuza başvurun. Bir kalp uzmanı (kardiyolog) için sevk edilebilir.
Randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler.
Ne yapabilirsin
Randevu öncesi kısıtlamaların farkında olun. Randevuyu alırken, diyetinizi kısıtlamak gibi önceden yapmanız gereken bir şey olup olmadığını sorun. Örneğin, bir kolesterol testinden önce hızlı olmanız gerekebilir.
Kalp hastalığıyla ilgisi olmayan herhangi bir şey dahil olmak üzere , yaşadığınız semptomları yazın .
Anahtar kişisel bilgileri (aile öyküsü, kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon veya şekerhastalığı) ve büyük stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere yazın .
Aldığınız ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın .
Mümkünse birilerini yanına alın . Size eşlik eden biri, verdiğiniz bilgileri hatırlamanıza yardımcı olabilir.
Diyetinizi, sigara ve egzersiz alışkanlıklarınızı tartışmaya hazır olun . Zaten bir diyet veya egzersiz rutini izlemiyorsanız, başlamak için doktorunuzla konuşun.
Doktorunuza sormak için sorularınızı yazın .
Kalp hastalığı için doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular:
Semptomlarıma veya durumuma neden olan nedir?
Semptomlarım veya durumumun diğer olası nedenleri nelerdir?
Hangi testlere ihtiyacım olacak?
En iyi tedavi nedir?
Hangi yiyecekleri yemem ya da kaçmamalıyım?
Uygun fiziksel aktivite seviyesi nedir?
Kalp hastalığı için ne sıklıkla taranmalıyım? Örneğin, ne sıklıkla kolesterol testine ihtiyacım var?
Önereceğiniz birincil yaklaşımın alternatifleri nelerdir?
Başka sağlık durumum var. Onları nasıl yönetirim?
Takip etmem gereken kısıtlamalar var mı?
Bir uzman görmeli miyim?
Reçeteyi yazdığınız ilaca genel bir alternatif var mı?
Broşürler veya sahip olabileceğim başka materyaller var mı? Hangi web sitelerini önerirsiniz?
Başka soru sormaktan çekinmeyin.
Doktorunuzdan ne beklemeli?
Doktorunuz size şu soruları sorması muhtemeldir:
Semptomlarınız ne zaman başladı?
Semptomların sürekli mi yoksa arada sırada mı?
Semptomlarınız ne kadar şiddetli?
Bir şey varsa, belirtilerinizi iyileştirir mi?
Ne olursa, belirtileriniz kötüleşir mi?
Aile hastalığınız, diyabetiniz, yüksek tansiyonunuz veya başka ciddi hastalıklarınız var mı?
Bu arada ne yapabilirsin?
boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir,+%700 mide üşütmesine hangi ilaç iyi gelir,22 jafaringo 09:06 2.01.2023